Sattuuko virtsaaminen? Tunnetko kipua yhdynnän aikana? Et ole yksin. Suurin osa naisista kärsii emättimen limakalvojen kuivuudesta jossain vaiheessa elämäänsä. Joillakin ongelma on hetkellinen ja johtuu usein kovasta stressistä, mutta toisilla tila on pysyvä ja voi vaatia hoitoa.

Voit lukea täällä lisää siitä, mikä aiheuttaa limakalvojen kuivumista sekä miten voit lievittää kuivuutta, arkuutta ja kuumia aaltoja.

Miksi naiset kärsivät kuivista limakalvoista?

Emättimen kuivuus johtuu usein alhaisista estrogeenitasoista esimerkiksi vaihdevuosien takia. Yli yhdeksän kymmenestä naisesta kokee vaihdevuosiensa aikana epämiellyttäviä tuntemuksia emättimessä.

Kuivat limakalvot saattavat vaivata myös naisia, joiden munasarjat on poistettu tai jotka saavat jotakin lääkitystä (esimerkiksi e-pillereitä) sekä raskauden jälkeisenä aikana. Harvinainen emättimen limakalvojen kuivumista aiheuttava tekijä on Sjögrenin oireyhtymä, jossa kyynel- ja sylkirauhasten toiminta on heikentynyt, mikä vaikuttaa myös limakalvojen kuntoon.

Jos kärsit toistuvista emättimen tulehduksista tai pienestä virtsankarkailusta, ota yhteyttä lääkäriisi. Ongelmat voivat johtua alhaisista estrogeenitasoista aiheutuneesta emättimen limakalvojen ohentumisesta.

Mitä vaihdevuodet tarkoittavat emättimellesi?

Harvalle tulee yllätyksenä, että moni saa kuumia aaltoja vaihdevuosiensa aikana. Moni ei kuitenkaan ole tietoinen siitä, että vaihdevuodet voivat lisätä hikoilua runsaasti ja aiheuttaa kirvelyä emättimessä. Epämiellyttävä olo alapään seudulla on kuitenkin tavallista. Suomalaisnaisille tehdyssä kyselytutkimuksessa selvisi, että yli yhdeksän kymmenestä kärsii emättimen kuivuudesta johtuvista oireista, kuten kirvelystä, polttelusta, verenvuodosta, virtsatietulehduksista tai virtsankarkailusta.1

Neljä merkittävää vaihdevuosien aiheuttamaa muutosta

 1. Emättimen kuivuus
  Estrogeenitasojen laskiessa emättimessä muodostuu aiempaa vähemmän sitä kosteuttavaa eritettä. Tämä voi johtaa emättimen kuivumiseen ja kipuun yhdynnän aikana.
 2. Emättimen happamuus laskee
  Tulehduksien ehkäisemiseksi emättimen pH-taso on alhainen eli hapan. Estrogeenitason laskiessa myös emättimen pH-taso kasvaa, mikä tarkoittaa, että saatat saada kipuna, turvotuksena, punaisuutena ja kirvelynä oireilevia tulehduksia aiempaa helpommin. Sama ilmiö saattaa tapahtua myös virtsateissä, mikä voi aiheuttaa virtsateiden ja virtsarakon tulehduksia.
 3. Kollageenin tuotanto vähenee
  Kollageenin vähentyessä elimistössä myös emättimen seinämät ohenevat ja tulevat herkemmiksi. Kudoksesta tulee vähemmän joustavaa, mikä voi aiheuttaa kirvelyä, kosketusarkuutta, haavaumia ja verenvuotoa.
 4. Virtsarakon lihakset heikentyvät
  Lantionpohjan lihakset surkastuvat ja kutistuvat, mikä heikentää virtsaputken tukea. Kollageenipitoisuuden vähentyessä paine virtsaputkessa voi laskea, mikä saattaa aiheuttaa virtsankarkailua.

Tiesitkö, että…

 • Yli yhdeksän kymmenestä naisesta kärsii emättimen kuivuudesta johtuvasta polttelusta, kirvelystä, verenvuodosta tai yhdynnän aikaisesta kivusta vaihdevuosiensa aikana
 • Kahdelle kolmasosalle emättimen kuivuus aiheuttaa merkittäviä negatiivisia muutoksia elämänlaatuun

Lähde: Suomalainen tutkimus naisten vaihdevuosista, YouGov 2018.

Mitä vaihdevuosien aiheuttamille limakalvo-oireille voi tehdä?

Kuumat aallot ja mielialan vaihtelut menevät ohi vaihdevuosien loputtua, mutta emättimen limakalvot jäävät pysyvästi ohuemmiksi ja siten myös haavoittuvaisemmiksi. Onneksi voit – ja kannattaakin – hoitaa emättimen kuivuutta. Jos kärsit kutinasta, kirvelystä tai yhdyntäkivusta, sinulla on kohonnut riski saada virtsatiehyisiin liittyviä ongelmia, kuten virtsarakon tulehdus. Kivun lisäksi kuivat limakalvot voivat aiheuttaa siis paljon muitakin ongelmia, ja esimerkiksi vähentää läheisyyttä intiimisuhteissa.

Jos emättimen limakalvojen kipu tai kirvely haittaa seksielämääsi, voit saada apua ja helpotusta paikallisesti emättimeen käytettävistä valmisteista.

Miten oireet vaikuttavat seksielämääsi?

Monet naiset kärsivät merkittävästä emättimen kuivuudesta, mikä voi vaikuttaa negatiivisesti heidän elämäänsä. Suomalaisessa tutkimuksessa selvisi, että kaksi kolmasosaa suomalaisnaisista kokee emättimen kuivuudella olevan suuri vaikutus heidän elämänlaatuunsa. Suurin merkitys asialla on seksielämään, ja moni kokeekin kipua yhdynnän aikana. Siksi vähentynyt libido voi olla suora seuraus hormonitasapainon muutoksista ja emättimen limakalvojen kuivuudesta.1

Tiesitkö, että vaihdevuosien takia…

 • Kolmasosa naisista kokee, että emättimen limakalvojen kuivuus vaikuttaa negatiivisesti heidän seksielämäänsä (33 %)
 • Yli kolmasosa kokee kutinaa tai kirvelyä sukupuolielinten alueella (35 %)
 • Joka neljäs kokee kipua yhdynnän aikana (25 %)
 • Joka kahdeksas saa usein toistuvia virtsatietulehduksia (13 %)
 • Vain alle viidesosa selviää ilman emättimen kuivumiseen liittyviä ongelmia (17%)

Lähde: Suomalainen tutkimus naisten vaihdevuosista, YouGov 2018.