Kärsitkö emättimen kirvelystä ja arkuudesta? Et ole yksin, vaan kyseessä on eräs yleisimmistä vaihdevuosien oireista. Helpotusta on kuitenkin saatavilla. Hoito auttaa 80 – 90 % naisista lievittämällä vaihdevuosista johtuvia oireita. Voit lukea täällä lisää hoidosta ja miten se toimii.

Milloin sinun kannattaa harkita hoitoa emättimen kuiville limakalvoille?

Lääkehoitoa on tarjolla vaihdevuosia läpikäyville naisille, jotka kärsivät emättimen kirvelystä ja polttelusta tai kivusta yhdynnän aikana.

Sinun ei tarvitse elää kuivista limakalvoista aiheutuvan kivun ja epämukavan olon kanssa. Kuivuus on monella krooninen eli pysyvä tila, joka ei parane tai mene ohi itsestään. Paikallisesti vaikuttavaa hoitoa on helposti tarjolla – hoitoa, joka helpottaa oloasi tehokkaasti.

Miten hoito vaikuttaa emättimen kuiviin limakalvoihin?

Kuivien limakalvojen parantamiseen tähtäävä hoito vaikuttaa hormonitasapainoosi. Emättimen limakalvojen kuivuuden takana on usein vaihdevuosiin kuuluva estrogeenitasojen lasku. Sen vuoksi paikallinen hormonihoito tehoaa usein merkittävästi estrogeenivajeesta johtuvaan emättimen arkuuteen.

Hoito korvaa vähentynyttä estrogeenituotantoa. Estrogeeni-hormonilla on tärkeä rooli emättimesi limakalvojen kosteuden säilyttämisessä. Liian alhaiset estrogeenitasot aiheuttavat emättimen limakalvojen kuivumista.

Tiesitkö, että…

  • Jopa 47 % naisista kärsii emättimen limakalvojen kuivuudesta vaihdevuosiensa aikana
  • 49 % limakalvojen kuivuudesta kärsivistä naisista ei puhu lääkärilleen asiasta
  • Kolmasosa naisista ei puhu kenellekään kokemastaan epämukavuudesta (27%)
  • Tämä on sääli, sillä 80 – 90 % naisista saa helpotusta oireisiinsa sopivalla hoidolla
  • Kuivia limakalvoja voidaan hoitaa paikallisesti

Lähde: Suomalainen tutkimus naisten vaihdevuosista, YouGov 2018.

Mitä hoitovaihtoehtoja emättimen limakalvojen kuivuudelle on?

Emättimen kuivien limakalvojen hoitoon on saatavilla useampia estrogeenia sisältäviä valmisteita, jotka voit hakea apteekista ilman reseptiä.

  • Ovestin-emätinpuikko: Emätinpuikko asetetaan emättimeen työntämällä se sormin mahdollisimman syvälle. Ensimmäisten 2-3 viikon ajan (enintään 4 viikkoa) valmistetta käytetään yksi emätinpuikko vuorokaudessa, minkä jälkeen annostus pienennetään asteittain ylläpitoannostukseen, esim. yksi emätinpuikko kahdesti viikossa.
  • Ovestin-emätinemulsiovoide: Estrogeenia sisältävä voide annostellaan emättimeen asettimen avulla. Ensimmäisten 2-3 viikon ajan (enintään 4 viikkoa) valmistetta käytetään asettimellinen vuorokaudessa, minkä jälkeen annostus pienennetään asteittain ylläpitoannostukseen, esim. yksi annos kahdesti viikossa.

Kaikki hoidot nostavat emättimen estrogeenitasoja, mikä auttaa emätintä pysymään kosteutettuna ja siten lievittää tai jopa kokonaan poistaa kuivuudesta aiheutuvat epämiellyttävät oireet. Estrogeenihoito sopii suurimmalle osalle naisista, ja sitä voidaan jatkaa pitkäaikaisesti. Sinun tulee kuitenkin käydä säännöllisissä terveystarkastuksissa vähintään kerran vuodessa, jos hoitoa jatketaan pitkäaikaisesti.

Tehoaako hoito?

Tutkimuksissa on todettu emättimen kuivien limakalvojen hoidon auttavan 80 – 90 % naisista.

Onko hormonihoito vaarallista?

Hormonihoidoista on käyty vilkasta keskustelua vuosien ajan. Emättimen kuivuutta voidaan tehokkaasti hoitaa paikallisella estrogeenihormonihoidolla. Kuten kaikki lääkkeet, tämäkin lääke voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Kaikki eivät kuitenkaan niitä saa. Hoito on kuitenkin tehokas, ja se lievittää tai voi jopa kokonaan poistaa kuivuudesta aiheutuvat epämiellyttävät oireet. Jos koet äkkinäistä verenvuotoa, ota yhteyttä lääkäriisi.